Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoekers beter werkt. Daarnaast gebruiken wij onder andere cookies voor onze webstatistieken.
Onze werkzaamheden per wijk of gebied zijn vooraf vastgelegd. Deze planning vind je hier.
We houden gemeente Oosterhout netjes en leefbaar door het regelmatig verwijderen van zwerfafval en onkruid. Onkruidverwijdering: een duurzame aanpak Wanneer in het vroege voorjaar de planten langzaam weer groen worden, schiet ook het onkruid volop uit de grond. We starten daarom al vroeg in het jaar met het duurzaam bestrijden van onkruid, zowel handmatig als machinaal. Dit doen we met maaien, vegen en branden. Het hele jaar door blijven we onkruid verwijderen. Bij deze duurzame methoden steekt onkruid wel weer sneller de kop op dan bij chemische verdelging, omdat de plantjes niet worden gedood, maar uitgeput. Daarom spreken we ook wel van 'onkruidbeheersing', in plaats van 'onkruidbestrijding'. Maar op de lange termijn is dit de beste aanpak voor mens en natuur.
Gemeente Oosterhout doet er alles aan om zwerfafval te verminderen. Want, een leefomgeving zonder zwerfafval is wel zo aantrekkelijk en hygiënisch.
We verwijderen het zwerfvuil zowel handmatig en machinaal. Machinaal vegen we met veegmachines vanaf april tot en met oktober. Handmatig opruimen doen we het hele jaar door; het meeste afval waait in de beplantingsvakken en blijft daar liggen. We verzamelen we elke week makkelijk 30 vuilnisvakken vol.
Bekend is inmiddels wel dat afval een enorme belasting voor de natuur is, maar hoe funest het is in het dagelijkse leven van dieren is niet altijd even duidelijk. Denk aan verstikking en dodelijke verstopping door plastic afval en kauwgom. Of verstrengeling door vislijnen en mondkapjes. En zo ook in- en uitwendige wonden door blik en vishaken.
Doordat de hoeveelheid afval zo groot is, is het onmogelijk om de hele gemeente zwerfvuilvrij te houden. Daarom hebben we jouw hulp nodig. Heb je iets wat weggeooid kan worden? Doe het in een prullenbak op straat of gooi het thuis weg. Dit is niet alleen beter voor de gezondheid van de planten en dieren, maar ook voor jezelf. Want een schone buurt is een leefbare buurt.
In de maanden maart en april beginnen we de randensnoei in heel Oosterhout Gedurende het hele groeiseizoen blijven we de randen bijhouden. We zullen dit in de gehele gemeente op verschillende locaties gelijktijdig doen. Onze medewerkers zullen dit zo veilig en goed mogelijk proberen uit te voeren. Daar waar er bijvoorbeeld auto's geparkeerd staan zullen zij deze vakken (gedeeltelijk) over slaan. Ook waar er vogelnesten of andere nesten van beschermde dieren zitten worden door ons overgeslagen. We zullen later deze randen alsnog knippen, als de vogels zijn uitgevlogen.
We zijn gestrart met het knippen van de hagen in 2023 op maandag 22 mei. De verwachting is dat we hier 4 weken over zullen doen en de werkzaamheden kunnen afronden, uiterlijk 9 juli. Het knippen van hagen gebeurt zowel machinaal met een grote machine (zie foto's onder dit artikel) als met elektrische heggenscharen, om de moeilijk te bereiken stukken netjes te maken. We willen u verzoeken om uw auto in deze periode wat verder van de hagen af te zetten, zodat onze medewerkers netjes en veilig de hagen kunnen knippen. Wij danken u alvast voor uw begrip.
MidZuid voert twee kniprondes uit; de tweede etappe vindt plaats in de weken 35 t/m 37, oftewel van maandag 30 augustus tot en met vrijdag 17 september 2023.
We beginnen het verwijderen van waterloten en wortelopslag vanaf de langste dag van het jaar. Waterlot is de wildgroei van takjes aan een boomstam. Wanneer de wildgroei aan de wortels is, wordt dit wortelopslag genoemd. Beide ontstaan vaak nadat een boom gesnoeid is, omdat de boom het verloren blad wil herstellen. Vanaf de langste dag neemt de groei van deze wildgroei af, waardoor dit het geschikte moment is om het weg te halen. Het kan zijn dat we bomen en beplantingsvakken gedeeltelijk overslaan. Dit kan komen omdat deze niet binnen de opdracht zitten tot snoei. Maar het kan ook komen omdat er bijv vogelnesten of andere nesten van beschermde dieren in de boom of te verlagen vakken zitten. MidZuid zal op dat moment de boom of het vak over slaan en zal op een later moment als de vogels zijn uitgevlogen de werkzaamheden uitvoeren, danwel uitstellen naar het einde van het jaar.
In opdracht van de gemeente Oosterhout voert MidZuid diverse snoeiwerkzaamheden uit.
Het snoeien gebeurt zowel handmatig als machinaal met grote(re) machines. De uit te voeren werkzaamheden zijn gepland en deze liggen in de gehele gemeente Oosterhout.
Het kan zijn dat wij bomen / beplantingsvakken gedeeltelijk overslaan. Dit kan komen omdat deze niet binnen de opdracht zitten tot snoei. Maar het kan ook komen omdat er bijvoorbeeld vogelnesten of andere nesten van beschermde dieren in de boom of te verlagen vakken zitten. MidZuid zal op dat moment de boom of het vak over slaan en zal op een later moment als de vogels zijn uitgevlogen de werkzaamheden uitvoeren, danwel uitstellen naar het einde van het jaar.
Wat snoeien we wanneer?
Op maandag 28 augustus 2023 starten we met de tweede ronde van het knippen van de hagen. De verwachting is dat we hier 3 weken over zullen doen en de werkzaamheden kunnen afronden op 17 september 2021. MidZuid knipt in opdracht van gemeente Oosterhout de hagen twee maal per jaar; in mei hebben we de eerste knipbeurt uitgevoerd. Het knippen van hagen gebeurt zowel machinaal met een grote machine (zie foto's onder dit artikel) als met elektrische heggenscharen, om de moeilijk te bereiken stukken netjes te maken. We willen u verzoeken om uw auto in deze periode wat verder van de hagen af te zetten, zodat onze medewerkers netjes en veilig de hagen kunnen knippen. Wij danken u alvast voor uw begrip.
Ook deze wintersnoei voert MidZuid in opdracht van de gemeente Oosterhout diverse snoeiwerkzaamheden uit. De winter is erg geschikt om bomen en struiken te snoeien. De meeste planten raken nu minder van slag van het knippen, doordat de sapstroom zo goed als stil staat. Het snoeien gebeurt zowel handmatig als machinaal met grote(re) machines. De uit te voeren werkzaamheden zijn gepland en deze liggen in de gehele gemeente Oosterhout. Het kan zijn dat wij bomen/beplantingsvakken gedeeltelijk overslaan. Dit kan komen omdat deze niet binnen de opdracht zitten tot snoei.
Slootkanten en oevers maaien we in het najaar, om het water gezond en schoon te houden. Om rekening te houden met het vogelbroedseizoen beginnen we zo laat mogelijk met maaien; pas in het najaar. Ook jonge vissen en amfibieën hebben op deze manier voldoende beschutting gedurdende de lente en zomer. We houden bij het maaien rekening met het effect wat dit heeft op de natuur, want waterplanten zijn belangrijk voor de waterkwaliteit. Ze houden de bodem en zwevende deeltjes vast, ze nemen licht en voedingsstoffen op en gaan daarmee de strijd aan met (blauw)algen. Ook heeft het een positief effect op de biodiversiteit; hoe meer soorten planten en dieren, hoe beter de kwaliteit van het water. Daarom wordt niet alles weggemaaid. Wat wel wordt gemaaid, blijft een aantal dagen liggen, zodat diertjes er nog uit kruipen. Daarna wordt het opgeruimd.