MidZuid werkt nauw samen met Brouwers Groenaannemers en gemeente Oosterhout om de straten schoon te houden. Wat daar allemaal bij komt kijken? Lees het hier!

Wie zijn jullie en wat voor werk verzorgen jullie?

De groep stelt zich voor; “Ik ben Pierre Gommers van Brouwers Groenaannemers. Wij zorgen met de gemeente en MidZuid dat alle straten in gemeente Oosterhout keurig en schoon zijn.” Hij gebaart om zich heen; “We werken in Oosterhout, Dorst, Den Hout en Oosteind – dat is samen best een boel om bij te houden!”

Johan Dekkers haakt hierop in “Ik werk ook bij Brouwers en ik beman net als Pierre de borstelmachines. We borstelen het onkruid los tussen de bestrating.”

Jan Nijman gaat verder; “Ik werk bij gemeente Oosterhout en ik verzorg de machinale straatreiniging, door op te vegen wat de twee heren aan onkruid los geborsteld hebben en er verder aan afval ligt.” Hij wijst naar de veegwagen waar hij in rijdt; “Veel mensen denken dat deze grote machine ook het onkruid los borstelt, maar daar heeft ‘ie niet de kracht voor. Deze is puur voor het opruimen”.

Pierre voegt er enthousiast aan toe: ‘Deze samenwerking werkt ontzettend goed en we zijn er trots op dat we elkaar zo kunnen ondersteunen. Albert Wiersma van MidZuid is ons aanspreekpunt en op deze manier zijn we één, goedwerkend team.”

Hoe lang doen jullie dit werk al?

“Ik werk pas 17 jaar bij Brouwers,” zegt Pierre lachend. “Dit is nu het derde jaar hoe we op deze manier samenwerken met MidZuid en ik denk dat alle partijen er over te spreken zijn.” Hij kijkt de rest aan, welke instemmend knikken.

Jan vervolgt; “Ik zit al 27 jaar bij de gemeente (Pierre grapt: “Ja, je weet niet beter”); ik ken de klappen van de zweep inmiddels dus wel. In het verleden veegden de gemeente en Brouwers los van elkaar de straten en later hebben we het gecombineerd. Onze machines reden toch, dus deze aanpak is een stukje kostenbesparing en efficiëntie.”

Hoe gaan jullie te werk?

Pierre: “De mensen van de groenbeheer van MidZuid pakken de moeilijke plekken aan waar wij niet bij kunnen, zoals rondom lantaarnpalen. Daarna borstelen wij de rest van het onkruid los op de straten en veegt Jan het met zijn wagen op. Dat werkt fantastisch samen. Elke week is er even overleg met Albert hoe de afgelopen week is geweest en daarna gaan we weer aan de slag. We werken naadloos samen.”

Jan voegt hier lachend aan toe: “Als het meezit krijgen we een derde, kleine veegmachine erbij voor plaatsen waar we moeilijk kunnen komen, zoals winkelcentra. Met de grote wagen zijn dit soort plekken niet te doen; leeg weegt hij al 7 ton, gevuld makkelijk 12 ton.”

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Johans ogen beginnen te glimmen: “Ik heb twee pony’tjes en een paard, die moeten ook onderhouden worden. Dat is mijn grote hobby!”

Pierre vervolgd enthousiast: “Ik ben graag sportief; ik fiets veel, ook naar werk als het redelijk weer is. En ik tennis en ik doe aan hardlopen; ik ben erg blij dat ik dat allemaal kan doen. Gezondheid is het allerbelangrijkste. Werk gaat dan ook makkelijker.” Trots voegt hij er aan toe; “Ik ben ook opa. Ik ga graag naar werk en ik ga ook weer graag naar huis; alles loopt goed.”

Jan: “De meeste tijd vult zich met klussen in huis of dingen doen met de kinderen en kleinkinderen. Vrije tijd wordt snel gevuld.” Lachend voegt hij er aan toe; “Er is altijd wel iets te doen, als je handig bent weten ze je altijd te vinden!”

Als je één ding aan je werk zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

Jan zegt meteen; “Ik zou willen dat mensen minder hun vuil op straat zouden gooien. Overal staan prullenbakken om het in te gooien, of je neemt het mee naar huis. Het lijkt alsof we steeds meer afval opvegen en dat is niet nodig.”

Wat vind je mooi aan het vak?

Instemmend zeggen ze; “Dat je ziet dat je geweest bent, je hebt eer van je werk. Het wordt gewaardeerd wat we doen!”

 

Ben je benieuwd welke teams er nog meer werken in Oosterhout en wat hun verhalen zijn? Houd deze website in de gaten voor meer!